Hoefkatrol

Afbeelding(en)

Hoefkatrol

Hoe het allemaal begon...

Toen op een zekere zondag in 1989 een klant vertelde dat hij zijn negenjarige ruin naar het slachthuis ging brengen omdat hij hoefkatrol had, schonk de eigenaar dit paard aan Antoine. Deze ruin zat rijkunstig zwaar in de problemen, hij was zeer sterk naar links gebogen, nam constant zijn rechterteugel vast en was niet te ontspannen.

Dankzij de juiste trainingsmethode heeft deze meer dan 20 jaar oude ruin nog jarenlang zuiver gelopen. Hij heeft nadien zelfs nog goed gepresteerd op zowel spring- als dressuurwedstrijden! Ook zijn gezondheidstoestand was niet meer te herkennen: zijn vacht ging glimmen, zijn bespiering nam sterk toe, zijn werklust was groter dan ooit, hij leek wel 10 jaar jonger!


WAT IS HOEFKATROL?

Hoefkatrolontsteking of podotrochleose, in de prakijk beter bekend als 'hoefkatrol', was tot voor kort één van de ernstigste en minst begrepen problemen in de paardensport. Gelukkig is het nu mogelijk om hoefkatrolontsteking succesvol te behandelen en te voorkomen dankzij onze trainingsmethode!

Onze jarenlange ervaring leerde ons dat hoefkatrolontsteking en kreupelheid bijna altijd het gevolg zijn van een verkeerde training. Er zijn mensen die 3 tot 4 paarden met hoefkatrol na elkaar hebben terwijl anderen honderden paarden getraind hebben zonder er ooit problemen mee te hebben. Toeval?!? Het geheim van onze trainingsmethode? Richt uw paard recht en rijdt hem voorwaarts!

De meeste kreupelheidsproblemen ontstaan doordat ieder paard van zichzelf enigszins scheef staat. Ruiters versterken meestal onbewust de buiging die het paard neemt tijdens het rijden en gaan zelf hun houding ook automatisch op die kant richten. Hierdoor gaat het paard steeds schever lopen en ontstaat er spanning in de rug.

Het wordt nog erger wanneer de ruiter probeert laag te rijden zonder het paard eerst recht te richten. Dr. Reiner Klimke zei:"Alleen een rechtgericht paard laat zich verzamelen." Als de ruiter niet weet hoe hij een paard moet rechtrichten kom het paard dus ook nooit tot een goed gebruik van de achterhand en komt er teveel belasting op de voorhand terecht.

Maar hoe vaak ziet men niet dat de ruiter d.m.v. slofteugel, martingaal of door een te harde hand zijn paard naar beneden probeert te trekken? Als de ruiter vervolgens probeert te verzamelen komt alle druk op de voorbenen, die overbelast raken waardoor het paard kreupel gaat lopen. Aangezien de hoef de zwakste schakel is, komen de symptomen hier het eerst tot uiting. Dit kan gaan van botvervormingen van het straalbeentje tot ontsteking van de slijmbeurs ter hoogte van het hoefkatrol-gewricht. In vele gevallen kan de dierenarts echter niets abnormaals vinden en spreekt men van klinisch hoefkatrol.

Hoefkatrolontsteking ontstaat dus uit een verkeerd gebruik van de rug doordat de ruiter geen rekening houdt met de natuurlijke scheefheid van het paard, het paard niet recht richt, waardoor spanning ontstaat, waardoor aanleuning niet mogelijk is, laat staan verzameling en oprichting, wat uiteindelijk leidt tot overbelasting van de voorbenen.

In tegenstelling tot wat doorgaans wordt gedacht, zien wij dus in heel veel gevallen geen medische oorzaak van hoefkatrolontsteking maar is verkeerde training de oorzaak. Door een verkeerde training ontstaat een overbelasting van de voorhand. Als deze overbelasting lang aanhoudt zijn ontstekingen en kreupelheid niet meer dan een logisch gevolg. Een paard inspuiten, rust geven, pijnstillers geven, de rug kraken, medicijnen geven, zenuwsnedes, ander hoefbeslag geven enz. zijn geen juiste remedies om kreupelheid en hoefkatrolontsteking te verhelpen. De genoemde remedies zijn symptoombestrijding en pakken de oorzaak van de kreupelheid niet aan.

Word ook lid!

Word ook lid van Antoine De Bodt en bekijk al zijn lessen, trainingen en beoordelingen online. U kunt de previews van de video´s bekijken, zodat u weet welk aanbod er is in het ledendeel. De video´s gaan over de trainingsmethode van Antoine De Bodt en laat uiteenlopende oefeningen en informatie zien voor de recreatie ruiter tot gevorderde ruiter!

Profiteer nu van dit unieke aanbod:

1 MAAND LIDMAATSCHAP VOOR €10,-

Wanneer u lid wordt krijgt u meteen een e-mail met een bevestiging van aanmelding, daarna een e-mail met uw login code. Mocht u niet direct de inlogcode ontvangen kijk dan in je spambox of stuur ons een e-mail en wij sturen je de code alsnog zsm op.

Uw lidmaatschap wordt niet automatisch verlengd en stopt na respectievelijk 1 of 3 maanden.

WORDT NU LID!

Op de website van Trainingscentrum Antoine De Bodt kunt u online lessen en diagnoses bekijken

De volgende films zijn momenteel beschikbaar. Klik op de afbeelding om de preview te bekijken.